torstai 27. syyskuuta 2012

Luonnonkosmetiikkaa kotikonstein



Kerroin aiemmassa postauksessa hiukan välivuosisuunnitelmistani. Nyt tuleekin juttua yhdestä toteutuneesta kansalaisopiston kurssista, jonne pääsin varasijalta!

Kurssin nimi oli Luonnonkosmetiikkaa kotikonstein, ja se kesti kaksi päivää (perjantai-illalla pari tuntia ja lauantaipäivä). Kurssilla tehtiin seuraavat kosmetiikkatuotteet: huulivoide(2kpl), kasvovesi ja kuorintajauhe. En oikein tiennyt mitä odottaa, joten suuntasin kurssille avoimin mielin. :)


Kurssimateriaali ja tarpeellisia keittiövälineitä. :)

Kurssi alkoi tosiaan perjantaina, jolloin ilmoittauduimme ja 10 hengen kurssiryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa. Saimme kurssiin liittyvää materiaalia ja kävimme kurssin ohjaajan, Aino Puukan, kanssa läpi sen asioita, kuten mm. mitä tarvikkeita tulisi ottaa mukaan. Saimme myös tuoksutella ja kokeilla erilaisia ohjaajan tekemiä huulivoiteita, joita myös itsekin tulisimme seuraavana päivänä tekemään.

Lauantaina päivällä kurssi jatkui. Ensimmäiseksi laitoimme liedelle hautumaan toisen huulivoiteen perustan, yrttiöljyn, sillä sen hautuminen vie 1-2 tuntia. Tämän yrttiöljyn pohjaksi valittiin mietotuoksuinen safloriöljy ja siihen lisättiin ihanan tuoksuisia kuivattuja ruusun terälehtiä sekä kuivattuja apilan kukkia. Jokainen kurssilainen vahti ja sekoitteli haudetta vuoron perään miten muilta toimilta ehtikään.



Safloriöljyä - luomuna tottakai. :)


Öljyn haudutusastia ei saa koskea kuumaan veteen. Kuvassa onkin erään kurssilaisen keksimä näppärä rautalankakehikko kyseisen ongelman ratkaisuun. :)




-----

Yrttiöljyn hautumisen aikana teimme jokainen huulivoiteen oman mielen mukaan. Saamassamme vihkosessa oli monenlaisia ohjeita, joista sai valita ja varioida mieleisensä. Omaan voiteeseeni laitoin mehiläisvahaa, safloriöljyä, hunajaa sekä hippusen kaakaovoita.


Myös mm. oliiviöljyä olisi voinut käyttää. :)


Ainekset piti punnita gramman tarkalla vaa'alla. Mehiläisvahaa pilkottiin saksilla pienemmäksi, kunnes vahaa oli sopiva määrä.



Kaikki aineet sekaisin lasipurkkiin ja kuumaan veteen sulamaan.




Lasipurkista sula massa piti kaataa nopeasti aiemmin desinfioituun pikkupurkkiin. Tämän vaiheen jälkeen on vuorossa enää jäähtyminen, sitten huulivoide on valmis käytettäväksi!

----

Oman huulivoiteen jälkeen oli vuorossa kasvoveden valmistus. Siihen tuli koivun lehtiä, sekä lopuksi pari tippaa manteliöjyä ihon pehmitykseen.



Kuivatuista koivun lehdistä tuli ihana saunavihdan tuoksu!


Muutama kurssilainen teki oman sekoituksen kasvoveteensä. Tässä hautumassa mm. apilan kukkia. Kun kasvovesi oli hautunut tarpeeksi, se siivilöitiin ja annettiin jäähtyä. Lopuksi pullotus ja aine oli valmista käytettäväksi!

----

Kasvoveden valmistuksen jälkeen alussa hautumaan laitettu yrttiöljy oli ollut liedellä tarpeeksi kauan. Kuivakukat siivilöitiin öljystä pois. Sitten öljyyn punnittiin mehiläisvahaa sopiva määrä. Seuraavaksi öljyä taas kuumennettiin, jotta mehiläisvaha suli. Ja sitten taas nopeasti kuuma massa pikkupurkkeihin, ja niin kaikilla oli valmiina toinen huulivoide. :)

Mehiläisvahan pilkkomista yrittöljyyn.
Ihan lopuksi sekoittelimme vielä kuorinta-ainetta eri aineista. Valikoin sekoitukseeni kaoliinisavea, pellavasiemenrouhetta, mantelijauhetta sekä silputtuja siankärsämön kukkia. :)


Summa summarum: Kurssi oli todella kiva ja antoisa, käteen jäi valtava innostus jatkaa kokeiluja kotona! Se onnistuu muutenkin erityisen helposti, kun useita tarvittavia aineita löytyy kotoa. :) Samoin vähän erikoisempaa kaakaovoita löytyy jo, kun raakasuklaata on tullut tehtyä useaan kertaan ennenkin.

Mietiskelin kurssin jälkeen, ett olisi mahtia, jos joskus järjestettäisiin jatkokurssi tälle.. Erityisesti ihovoiteiden teko kiinnostaisi. :) Mutta toki itse opiskellen ja tietoa etsienkin voi taitoja kehittää.
 

Innostuin kotona vielä tekemään etiketit ja koristelemaan purkkeja. Räpsin kuvat ja väkersin oheiset kollaasit. Niistä näkee myös tuotteiden INCI -listat, eli ainesosat. Paitsi että nyt huomasin, että unohdin kuvata kasvoveden. Hups. :D No mutta, seuraavassa siis kaksi huulivoidetta sekä ihokuorinta:

Melkein kaikki koossa. :D











Niin ja nyt kun luonnonmukaisuudesta tuli puhe, taidanpa paljastaa erään asian.. Olen nimittäin kesästä asti kirjoitellut toistakin blogia. Keskittyn siellä mm. luomuun, ekoiluun, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja paleoon. Eli niihin asioihin, jotka ovat yksiä suurimpia kiinnostukseni kohteita tällä hetkellä, mutta joita en tähän blogiin halua liittää. :) Eli ei hätää, kirjoittelu täällä "mustikkablogin" puolella jatkuu nykyiseen malliin, ja toisessa blogissa taas keskityn lähinnä edellä mainittuihin asioihin. Kuten esimerkiksi tämän kirjoituksen laitan sattuneesta syystä myös sinne. Tämä toinen blogini löytyypi osoitteesta http://vihreathelmet.blogspot.fi/. Siellä voipi käydä kurkkaamassa jos kiinnostaa. :)


Onko joku muu kokeillut tehdä itse kosmetiikkaa? Tai on menossa kurssille?

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Luonnonläheisiä sävyjä


Muistuttelisin heti alkuun korvisarvonnasta, johon kuka tahansa voi osallistua! Ja tosiaan kommentissa ei tarvitse tarinoida mitään romaania, myös ihan pelkkä ilmoitus osallistumisesta riittää. :)

Tässä postauksessa pitkästä aikaa parit luontokuvat. Aika luonnonläheisillä sävyillä mennään tällä kertaa. :)







Bongaa perhonen!






maanantai 24. syyskuuta 2012

Arvonta!


Ja nyt vihdoin ja viimein, kauan sitten luvattu juttu.. eli ARVONTA!

Tällä haluan siis kiittää ihania lukijoitani, jotka ovat pysyneet mukana vaikka meno on välillä ollut vähän hiljaisempaakin. Olen saanut teiltä ihania kommentteja, kannustusta ja tukea. Siispä suuri ja lämmin kiitos! :)

Arvon kolmet(eli yhdet jokaista blogivuotta kohden) itse tekemäni korvikset, toivottavasti jokaiselle löytyy näistä mieleiset. :)


1. Palkinto: Herkät korvakorut käsin taitelluista origameista ja ruseteista. Korvisten kokonaispituus on noin 5cm. Nämä tein, kun inspiroiduin aiemmista tekemistäni origami -korviksista. :)

Materiaalit: paperi, decoupagé -lakka, korumetalliketju, hopeoitu kupari, violetti satiininauha. Koukut myös itse väännelty 925 sterling hopeasta.


2. Palkinto: Simppelit peruskorvikset. Tätä kyseistä korvismallia suosin itse arkena. :) Korvisten kokonaispituus helmien kanssa on noin 3,5 cm.

Materiaalit: 925 sterling hopea ja vihreät makeanveden helmet. Myös korupiikit itse tehdyt. ;)



3 Palkinto: Ei, näissä kahdessa kollaasissa ei ole kirjoitusvirhettä. :D Inspiroidun tekemään kuvisdiplomini innoittamana kaihtimista korvakorut. Tuli tehtyä kahdet eri kuvioin, enkä osannut päättää kummat laitan arvottaviksi. Niinpä voittaja saa päättää kummat haluaa. :) Ylemmät ovat Kitanga -korun kaltaiset, alemmat taas saaneet kuvionsa Tiaki -korusta. Pituutta löytyy noin 6,5 cm.

Materiaalit: ikkunan kaihtimet, puretusta kaulakorusta lenkit, sekä 925 sterling hopeiset koukut.

En muuten oikein tiedä miten nämä toimivat käytössä, ovat oikeastaan prototyypit. Mutta varsin uniikit siis! ;) Jos voittaja haluaa, vaihdan koukut suljettaviin koukkuihin, jolloin korut voi kääntää ja pitää niitä kummin päin tahansa. Kuvioitu puoli on ns. edustuspuoli, mutta mikä tosiaan estää kääntämästä nurjan puolen eteen. :)

-----

edit. 27.9. Muokkailin ohjeet hiukan selkeämmiksi. :)

Kuka tahansa saa osallistua arvontaan! Näin osallistut:
  • Kirjoita kommentti tähän postaukseen (halutessaan voi antaa vaikka palautetta tai toiveita - ei kuitenkaan pakollista)
  • Kerro kommetissa mitkä korvikset haluaisit itsellesi
  • JOS et omista g-mail tms. tiliä, keksi nimimerkki ja liitä viestiin toimiva sähköpostiosoitte
  • Bonusarpa: mainitse arvonnasta omassa blogissasi - mikäli teet näin, muistathan kertoa tästä kommentoinnin yhteydessä!
  • Arvontaan voi osallistua 8.10.2012 klo 24 asti


Onnea kaikille! :)

maanantai 17. syyskuuta 2012

Åland, aamuisia kuvia Lapposta



Tässä vielä parit kuvat Ahvenanmaalta Lapposta, juuri hehkuvan aamuauringon noustua. Kaiholla muistelen sitä ihanaa, täydellistä luonnon hiljaisuutta ja kauneutta, joka tuona hetkenä vallitsi. Vain veden kevyt liplatus ja muutaman pääskysen ääntely.








perjantai 14. syyskuuta 2012

Kurkkaus tulevaan..


Tässä kuvien muodossa vähän katsausta mitä työpöydälläni on meneillään.. ;) Stay tuned!

torstai 13. syyskuuta 2012

Puolukanpunainen matto


Pitkästä aikaa vähän käsitöitä!

Tuli tässä kesän aikana virkkailtua tuttavalle matto matonkuteista. :) Toiveena oli puolukanpunainen väri, ja sopiva sävy löytyikin Perinnematot -yrityksestä. Poikettiin siellä hetken mielijohteesta kun oltiin joku viikonloppu matkalla Espooseen veljen tykö. Liikkeessä olikin aivan huikea skaala eri värjeä ja sävyjä! Hinnatkaan eivät olleet pahat. Nättejä "valmis"mattojakin löytyi. Voin siis suositella. :)

Tekeminen vähän venähti, sillä kude loppui kesken, joten piti hankkia lisää. Emme kuitenkaan ihan joka viikonloppu käy Espoossa, joten sain kudetta vasta kun mentiin seuraavan kerran. Tätä punaista löytyi onneksi vielä vähän, mutta väri ei ollut täysin sama. Niinpä matosta löytyy eri sävyjä. Mutta onpahan uniikki! ;) Ja saajakin oli tyytyväinen tekeleeseen, joten loppu hyvin, kaikki hyvin.


Kuvissa sävyt toistuvat jokseenkin erikoisesti, muttei anneta sen häiritä, eikös?

Kokoa tältä löytyy noin 90 cm (halkaisija siis). Ja kuten aiemminkin, huuhtelin ja kuivasin kuteet ennen käyttöä, olisi ikävää jos matto kutistuisi muodottamaksi ensimmäisessä pesussa. :D


Mutta oli kyllä kiva pitkästä aikaa virkkailla. :) Aiemmat tekemäni matot löytyvät tästä, ja myös virkattua/neulottua -tagin alta.

Muita virkatuista matoista innostuneita? :)

tiistai 11. syyskuuta 2012

Kasvimaa

Kirjoittelin joskus keväällä kasvimaahaaveistani, miten tahtoisin oman kasvimaan takapihallemme. Kauheasti en ole asiasta sen jälkeen maininnut, mutta nyt sain aikaiseksi etsiä ulkoisen kovalevyn uumenista vaihekuvia muokkausoperaatiosta. Olen satavarma, että kuvia on enemmänkin, en vain löydä niitä. :D Mutta eiköhän näilläkin jo alkuun pääse.

Muokkaamattomasta maastakin oli kuva, mutten tosiaan löytänyt sitä. Kuitenkin, kyseessä oli rehottava viidakko, jossa rikkakasvit ja "oikeat" kukat kasvoivat sulassa sovussa, ennemmin kuin siis varsinainen kukkamaa. Niinpä se oli mielestäni hyvä kohde myös kokonsa puolesta kasvimaaksi. Ja isäkin suostui asiaan. :) Nyt niitä kuvia projektin vaiheista (lisäsin muuten joka kuvaan kuvanoton päivämäärän):


Tässä kasvimaata ollaan jo vähän muokattu, otettu talteen muutama kasvi mitä haluttiin säilyttää. Etualalla sekä taaempana näkyy noita isoja kiviä, ne oli vuosien saatossa painuneet kukkamaan reunuksesta syvälle maahan. Ne kaivoin ensin pois.


Seuraavana päivänä maa vähän enemmän myllättynä. Mainitsemieni kivien alla oli tuollaista vaaleaa harsoa. Siihen oli "kivasti" kasvanut kiinni ruohoa sun muita rikkaruohoja isoksi multaköntiksi. Maa oli tiivistä ja sai tehdä töitä kaivuuhommissa.


Maa mylläämisen, rikkakasveista putsaamisen, muovien lisäämisen reunoille jälkeen. Maa-aines oli hiukan savista, joten sekoitettiin tähän myös pari säkkiä uutta turvemultaa. Tämän neuvon sain itseasiassa töistä luomutilalta, siellä kun työskenteli puutarhurikin. :)


Siemenien istuttamisen jja kastelun älkeen laitettiin päälle vielä harso nopeuttamaan kasvua. Koko kasvimaan teko kun tosiaan venähti aika pitkälle, kesäkuun loppupuolelle. Ennen ylppäreitä kun ei hirveästi ollut ylimääräistä aikaa, ja taas töiden alkamisen jälkeen en yksinkertaisesti jaksanut. Seliseli, niinpä. :D


Kasvimaa viime viikolla. Pikkasen se juu rehottaa, muttei ainakaan ole kuollut! Äärioikealla olevat epämääriset, pitkät huitulat on ylikasvaneita retiisejä.. hups. Niiden vierestä löytyy erilaisia salaatteja, myös punaisia. Keskellä oleva vihreä, vehreä kaistale on porkkanoita. Niiden vasemmalla puolella on ensin pienempiä retiisejä, sekä lehtikaalia. Vasemmassa takanurkasta löytyy kaksi ruohosipulipuskaa, persilja, minttu sekä muutama pinaatti. Kaikista kylvämistäni pinaateista meinaan hurjat 4 kappaletta iti. Viherpeukalo tosiaan... :D


Salaatteja. :) Ihania vihersmoothiessa!


Porkkanoita!


Näistä yllätyin eniten, ovat vieläpä ihan kunnon kokoisia ja hyvän makuisia. :) Ainakin jokin siis onnistui. :D

Näiden lisäksi kasvattelin ruukuissa enemmänkin yrttejä, mutten löytänyt niistäkään kuvaa. Mm. salvia, meirami, piparminttu, oregano ja basilika löytyi kukkapurkeista. :)

En malttaisi odottaa, että ensi keväänä pääsee aloittamaan tämän hyötykasvien kasvattamisen paljon aikaisemmin mitä tänä vuonna! :) Nyt kun on jo pikkasen tuntumaa mikä kannattaa ja mikä ei.. Voisi myös vähän paremmin suunnitella kylvöjä ja esikasvattaa siemenistä asti.

Onko joku muu kasvatellut hyötykasveja? :)