maanantai 9. elokuuta 2010

Asiaa hopelangasta

Kas niin, jos nyt jaksaisi vihdoin ja viimein niellä turhautumisen ja kirjoittaa kilometripostauksen uudelleen. :)

Hopealankaa helposti

Myytävä hopealanka on yleensä 925 sterling hopeaa tai 999 hienohopeaa. 925 tarkoittaa, että lanka koostuu 92,5% hopeasta ja loppu 7,5% on jotain muuta metallia, usein kuparia. Kupari antaa hopealle vahvuutta, pelkkä hopea on liian pehmeää työstettäväksi. Itse suosin puolikovaa lankaa, se on mielestäni paras käsitellä.

999 hienohopea on 99,9% hopeaa. Siitä tehdään usein muunmuassa 0,3mm, 0,4mm ja 0,5mm paksuisia ohuita lankoja, ne käyvät esimerkiksi virkkaukseen, kieputteluun ja nypläykseen, sillä lanka on pehmeää.

Pieniä määriä eripaksuisia hopealankoja saa helpoiten esimerkiksi Korupaja & Kankurinaitasta. Ko. liikkeestä lankaa löytyy 0,3mm paksuisesta pehmeästä 999 hienohopealangasta 4,0mm pyöreään 925 hopealankaan (joka on kyllä jo aika paksua ja kallista, eikä tavallisesti tällä paksuudella tee oikein mitään...). Lisäksi on erilaisia tarvikkeita ja esimerkiksi hopealevyä. Korupaja & Kankurinaitalla on livenä myynnissä materiaalia ja tarvikkeita Karkkilassa, sivuilta löytyy tarkempaa tietoa.

Muitakin kauppoja toki on, josta lankaa saa hommattua pieniä määriä. Yksi esimerkki on hopealanka.fi, mutta tähän en ole sen tarkemmin tutustunut. Myös useat nettihelmikaupat myyvät hopea- ja muita metallilankoja.

Jos on tarvetta suurille määrille hopealankaa (mitä ei itselleni ole vielä tullut), esimerkiksi Sargentalta tai Rasmusseinilta saa isompia määriä, jolloin hintakin on edullisempi. Rasmusseinilta myydään muistaakseni lankaa kiloittain ja Sargentalta 100g/per lanka(tai tuote, esim. levy)/per paksuus.

Hopea(langa)n hinta määräytyy hopean maailmanmarkkinahinnan mukaan, jota voi seurata esimerkiksi täältä. Maailmanmarkkinahinnan takia (tai pikemminkin mukaan) myytävän hopeankin hinta vaihtelee.


Mitä paksuuksia tarvitaan?

Itse käytän eniten 0,3mm, 0,6mm, 0,7mm, 0,8mm ja 1,0mm (sekä vähän harvemmin 1,2mm ja paksumpia) vahvuisia lankoja, niin hopeasta, kuparista, hopeoidusta kuparista kuin messingistäkin.
  • 0,3mm pehmeää lankaa kieputteluihin, 
  • 0,6mm yleensä kierteisten lenkkien tekemiseen, 
  • 0,7mm korviskoukkuihin, 
  • 0,8mm korviskoukkuihin ja yksinkertaisiin silmukkalenkkeihin
  • 1,0mm yksinkertaisiin silmukkalenkkeihin, juotettaviin juttuihin ja välillä pohjaksi kieputteluille, sekä 
  • >1,2mm juotettaviin juttuihin ja pohjiksi kieputteluille
Kierteisiä lenkkejä 0,6mm hopealangasta. Helmet ovat botswanan akaattia, lisänä Karen hill tribe- ja balihopeaa.

Mutta tosiaan, kannattaa harjoitella edullisemmalla metallilangalla ennen nyt suht hintavaan hopeaan tarttumista, kuten aiemmassa postauksessa kirjoitinkin... Vaikka hopea on kovempaa kuin kupari tai hopeoitu kupari, niin omasta mielestäni on silti hyvä harjoitella edullisemmalla. Ainakin nyt kun katson alkuaikojen yritelmiä hopeoidusta kuparista, niin kyllä harmittaisi jos ne olisivatkin sterling hopeaa. Sittemmin kun työn jälki on muuttunut parempaan suuntaan.

Ja vaikka aina suunnitelma ei onnistu harjoittelunkaan jälkeen sterling hopeasta, niin ei kannata niitä epäonnistuneita tuotoksia roskiin heittää, ei missään nimessä! Metalleja voi sulattaa, ja käyttää uudelleen. Itse kerään pieneen kannelliseen purkkiin niitä kaikista pienimpiäkin hopean palasia, aikomuksenani kokeilla sulattelua ja siihen liittyviä tekniikoita joskus tulevaisuudessa.

Hmm, tulikohan tässä jo kaikki oleellinen... No, lisäilen tekstiä jos siltä tuntuu ja näyttää. :) Kysymyksiä, kommentteja, kritiikkiä ja palautetta otetaan edelleen vastaan. :D

2 kommenttia:

  1. Itse aloittelin hopeoidulla kuparilangalla ja ihan hyvin meni alkuun. Nyttemmin olen purkanut KAIKEN, mitkä kukaan ei halunnut ja siirryin siitä sitten hopeoituun metalliin ja siirryn HYVÄÄ vauhtia kokonaan hopeaan. Uusien juttujen - kuten riipusten - kanssa testailen hopeoidulla kuparilangalla, muutta hopea on hopeaa!! Ihania nämä sun opettavaiset postaukset! Tsemiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos positiivisesta palautteesta! :)

    Itse taas en ole niitä ihan ekoja koruja hopeoidusta kertakaikkiaan raaskinut purkaa. On hauska nähdä mistä sitä on lähdetty ja mihin on päästy. :)

    Jep, hopea on aina hopeaa. Ihan kaikkiin koruihin en silti sitäkään laita, kuten pelkkiin lasihelmistä tehtyihin. Yritänkin käyttää vaihtoehtoisesti kuparia ja messinkiä hopean sijasta, ne kun ovat yleensäkin turhan aliarvostettuja metalleja, vaikka itse tykkäilen kovasti. :) Mutta hopeakorut ovat taas ihanan ylellisiä...

    VastaaPoista

Kiitos ja kumarrus kommentista!