perjantai 19. huhtikuuta 2013

Kasvimaan suunnittelua + löytö


Kun kevättä ollaan menty jo hyvän aikaa, on meikäläinen taas enemmän kuin innoissaan kasvimaastaan. :D Onpa tullut myös kylvettyä paprikan ja chilin siemeniä (kuva yllä). Harmi vaan että en tiedä kumpaa meni kummallekin puolelle.. Viljelyksen oikealta puoleltaa pukkaa kunnolla taimia, mutta vasemmalta puski pintaan vain yksi. :D Jää nähtäväksi mitä tulee mistäkin - chilejä vai paprikoita. :)

Mutta tosiaan, perustin siis viime vuonna kukkapenkin tilalle hyötykasvimaan ja olen tässä vuoden vaihteen jälkeen jo suunnitellut mitä aion istuttaa. Tulee vaan runsaudenpula kun on paljon kasveja mitä tekisi mieli kokeilla! Ainakin maahan menee lehtikaalia, se on varma. Jotta voi tehdä lehtikaalisipsejä, nam. Lisäksi tuikkaan ruukkuihin/parvekelaatikoihin lisää yrttejä. Muutamia yrttejä meinaan laitoin syksyllä ruukuista maahan. Lumen alta on tullut esiin jo oregano sekä timjami ja yllätyksekseni ne pukkaavat jo uutta lehteä! :)


Innostukseen hieman auttaa se, että olen nyt myös mukana Villivihannekset ja -yrtit -kurssilla kansalaisopistossa. Kiinnostuin nimittäin jo viime kesänä villien kasvien hyödyntämisestä, mutta nyt on avautunut ihan uusi maailma tuon kurssin myötä! Olen ihan täpinöissäni, ei jaksaisi odottaa että kevät saapuu kunnolla ja pääsee harrastamaan keräilyä. :D Mikä sen parempaa kun suoraan luonnosta saa ravintorikkaita ja puhtaita kasveja syötäväksi!

Villikasvikurssin vetäjä, Aino Puukka (joka veti myös taannoisen Luonnonkosmetiikka -kurssin), kertoi myös Suomen Hyötykasviyhdistyksestä johon kuuluu. Tai oikeastaan kuulin yhdistyksestä jo tuolla kosmetiikkakurssilla, mutta nyt asia muistui mieleen kun siitä tuli puhe. Hyötykasviyhdistyksellä on kaiken muun mielenkiintoisen toiminnan lisäksi nimittäin Helsingissä Alku ja Juuri -niminen puutarhapuoti, joka myy mm. kasvien siemeniä. Ainolla oli kurssilla mukana puodin Siemenluetteloita , joita halukkaat saivat ottaa ja nappasinkin yhden itselleni. Sain meinaan huomata, että nämä luettelot sisältävät aivan valtavan määrän tuotteita ja tietoa!


Ensinnäkin kasvit on lajiteltu: vihannekset, yrtit, aasialaiset keittiökasvit, kukkakasvit, värjäys(!)kasvit jne. Lisäksi luetteossa on jokaisesta kasvista kuvailu, viljelyohjeet, historiaa, korjuu ja käyttö. Esim. kuva yllä lehtikaalin historiasta, "...sitä on käytetty jo muinaisessa Egyptissä sekä ravintona että koristeena". Ihan huikeaa!

Ote aasialaisten kasvien osiosta.
Ja ne lajikkeet.. Niitä on aivan käsittämätön määrä! En edes tajunnut miten montaa erilaista vihannesta tai yrttiä onkaan olemassa, yleensä kun kauppojen hyllyillä pyörii kaikissa ne samat.. Oletteko kuulleet esimerkiksi kukkaparsakaalista? Palmukaalista? Mitsubasta? Tai huiskuvuorimintusta? Minä en ainakaan. :)

Ote yrttiosiosta
Mikä parasta, siemenet eivät ole hinnalla pilattuja. Niitä ei nimittäin myydä rahan takia, vaan puhtaasti hyötykasvien kasvattamisen ilosta. Parhautta!

Suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin kasvimaan rajattu koko.. Onneksi myös maaperä hiukan rajaa. Olen aikeissa piipahtaa puodissa kun seuraavan kerran menen Helsinkiin. Puodissa on nimittäin osaava henkilökunta, joka antaa mielellään vinkkejä ja neuvoja (kuulemma myös puhelimitse). Siemeniä voi muuten myös tilata, jos ei asu pk-seudulla. :)


Taidanpa vakavasti harkita liittyväni Hyötykasviyhdistykseen.. Jäsenile tulee vielä 4x vuodessa ilmestyvä Pähkylä -lehti jossa aiheeseen liittyvää mielenkiintoista asiaa. Kuuluuko joku ruudun siellä puolen yhdistykseen? Tai on käynyt Alku ja Juuri -puodissa? :)

Ja kyllä, tämä postaus oli mainos, mutta puhtaasti omasta innostuksestani. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ja kumarrus kommentista!