torstai 31. maaliskuuta 2011

100 tavaraa?

Minullahan ei ole mitään muuta tekemistä näin koeviikolla kuin - niinpä - kirjoittaa blogiin. ;) On tässä viime päivät tullut surffailtua ympäri nettiä..

Tänään löysin Netcyclerin facebook -päivityksestä linkin Leo Straniuksen kirjoitukseen, josta löytyi linkki Uuden Mustan sivuille, jossa oli vielä monta mielenkiintoista linkkiä lisää.

Ideana on siis valita kaikista tavaroistaan 100 tavaraa, joita ilman ei voisi elää. Kun nämä tavarat on valinnut, loput tavarat voi laittaa kiertoon / elää tietyn ajan pelkästään näillä valituilla tavaroilla. Idean isänä on amerikkalainen kulutuskriitikko Dave Bruno. Ajatus on mielestäni hyvin kiehtova, mutta itse en siihen tällä hetkellä pystyisi. 100 tavaraa... Se on hurjan vähän, kun ajattelee, että keskimäärin suomalainen omistaa yli 10 000 esinettä (näin Uuden Mustan mukaan). Pidän silti ajatuksesta, että koko omaisuus mahtuisi yhteen tai muutamaan matkalaukkuun.

Kuvat eivät liity mitenkään tekstiin! :)

Mihin silti tarvitsen kaikkia huoneessani olevia tavaroita? Sitä ajattelee että, "Hei tää oli tää lahjaksi saatu, ei tätä voi kiertoon laittaa!" tai "Ei tätä pois kannata laittaa jos vaikka löytyy vielä käyttöä joskus". Tämän jälkimmäisen tunnistan vahvasti itsessäni. Olen sellainen asioiden säilyttäjä. Kaikki pienimmätkin narunpätkät, irronneet napit yms. täytyy säilyttää. Vaikka sitä tietää, kuinka hyvältä luopuminen tuntuu, niin silti se on niin vaikeaa.

Hyviä keinoja tavaran karsimiseen kuitenkin löytyy. Moni onkin ehdä kuullut ideasta, että kun kotiin tuo yhden esineen, rukkaa kaksi turhaa pois. Myös Tunnetilan Ninan postaus vaatteiden karsimisesta oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Itse ajattelin toteuttaa sitä niin, että karsin "ihan kivoja" kirppiksiltä ostamiani vaatteita/kenkiä pois ja panostan yhteen laadukkaaseen, ajattomaan ja hyvään ekologisesti tuotettuun vaatteeseen/kenkiin. Tunnetustihan ekologiset merkit maksavat enemmän, mutta ovat myös laadukkaita.

Näiden ajatusten tuloksena muutin 100 tavaran haasteen itselleni sopivammaksi:

Aion päästä -rukata pois, laittaa kiertoon, kierrättää, lahjoittaa, mitä tahansa - 100 tavarasta eroon kesälomaan mennessä.
(tosin jos aikataulu tekee tiukkaa koulun takia niin pidätän oikeuden itselläni muuttaa aikataulua)


Kissoista en silti luovu, vaikka mikä olisi! :)


Aikooko joku haasta itsensä mukaan tavalla tai toisella?

3 kommenttia:

 1. Luin joku aika sitten tuosta sadalla tavaralla elämisestä (ja poikaystävä toivoisi varmasti minunkin tekevän niin), mutta minä olen toivoton hamsteri. En voisi elää niin vähällä, sillä tykkään koristella kotipesääni. Pyrin kuitenkin aika ajoin käymään läpi tavaroita, että mitä voi heittää pois tai siirtää kierron seuraavaan vaiheeseen, tuunata uudeksi tai myydä pois sellaisenaan. Kunnioitan kuitenkin ihmisiä, jotka osaavat karsia elämästään turhan ja kuluttaa järkevästi. Ollapa sen kaltaisia ihmisiä maailmassa enemmänkin.

  VastaaPoista
 2. No, vaikka viisi kuukautta sitten muutossa tuolla periaatteella hankkiuduin eroon AINAKIN sadasta tuotteesta, niin toinen mokoma kyllä joutaisi; eivät ole kaikki vieläkään löytäneet uudessa kodissa paikkaansa eli tarkoittaako se, että ne ovat joutavia? Ehkä. Siskon kanssa sovittiin aiemmin 'lauantai-karsinnasta'; yksi komero kerrallaan joka lauantai käydään läpi ja käyttämättömät/tarpeettomat jutut kiertoon.

  Että yritys hyvä täällä, pidän peukkua sulle :-)

  VastaaPoista
 3. Nafisan, samalta tuntuu. Kun myös itse löydän/keksin esineen, jolla en tiedä mitä tekisin, mutten toisaalta raaskisi poiskaan laittaa, käyn mielessäni läpi mahdollisuuksia mitä siitä voisi mahdollisesti tuunata. Näin käy AINA. :) Mitään ei voi laittaa kiertoon miettimätä tätä. Onneksi sitä yleensä tajuaa, ettei kaikkea voi säästää ja tuunailla "sitten joskus". On se silti niin hassua miten johonkin periaatteessa turhaan esineeseen voi liittyä niin paljon tunteita ettei voi luopua, ei sitten mitenkään.

  Mags, lauantaikarsinta kuulostaa varsin hyvältä idealta! Ei ehdi ahdistuskaan iskeä kun vain viikon välein tarvitsee käydä läpi kaappi/hylly. Itse huomaan kun aloitan jonkin kaapin raivaamista, alkaa ajatella että "voih, vielä pitäisi nuo kolme muutakin kaappia/hyllykköä plokata tämän jälkeen.." Tekee mieli lopettaa ennekuin ehti oikeastaan kunnolla aloittaakaan. :D Taidankin kokeilla tätä ideaasi ihan käytännössä. Hih, kiitos peukutuksista ja vinkistä! :)

  VastaaPoista

Kiitos ja kumarrus kommentista!