lauantai 21. heinäkuuta 2012

Kuvataiteen lukiodiplomi 2011-2012



Nonniin ja nyt vihdoinkin juttua tekemästäni kuvataiteen lukiodiplomista! Eihän tämä ole kuin puoli vuotta myöhässä... hups. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan, eikös?

----

Kuvataiteen lukiodiplomin kurssi alkoi jo syksyllä. Opetushallitus määrää joka vuosi tehtävät tehtävänantoineen sekä arvostelukriteereineen, ja niistä tulee valita yksi. Omalla kohdallani annetuista aiheista ei tarvinnut kauaa miettiä sopivaa, sillä kuin lottovoittona yksi tehtävänanto oli seuraavan mukainen:

"2. KORU KANTAA VIESTEJÄ
Koru on osa ihmisen kehoa, mittakaavaa, tilaa ja omaa tyyliä. Korutaiteessa esineen, vartalon ja ympäristön rajat häilyvät. Korun synnyttämään taidekokemukseen liittyy aina käytännön elämä. Kantajalleen koru on osa identiteettiä ja läsnä arjen kohtaamisissa. 

    Korujen käyttöön voidaan löytää monia syitä. Koru voi toimia amulettina, suojan antajana tai se voi olla merkki asemasta yhteisössä. Korun tärkein tehtävä voi olla myös käytännöllinen vaikkapa vyön soljen muodossa. Korut ovat olleet myös vaihdannan välineitä ja osoittamassa kantajansa vaurautta. Vaikka korun estetiikka on ollut ihmiselle aina tärkeää, itsenäisen korutaiteen voidaan sanoa syntyneen vasta 1900-luvulla.
    Uniikille korutaiteelle on tyypillistä, että materiaali on idealle alisteinen. Nykykorulla välitetään viestejä ja otetaan kantaa esimerkiksi huumoria, liikettä tai ironiaa hyödyntäen. Nykykorun tekijälle on ominaista, että hän työskentelee erilaisten materiaalien, värien ja muotojen kanssa niitä rohkeasti yhdistellen. Nykykoru voidaan näin mieltää taideteokseksi - kannettavaksi tai ripustettavaksi veistokseksi.
Tehtävä:  Tutki korutaiteen historiaa ja nykyisyyttä. Suunnittele ja toteuta koruteos tai koruteosten sarja, joka kantaa viestejä. Nimeä teoksesi.
Toteutustapa: Vapaa  
Arviointikohteet: Idean ja viestin välittyminen; Taiteellinen ja tekninen toteutus" 


(teksti suoraan vuoden 2011-2012 kuvataiteen lukiodiplomin ohjeistuksesta)

Itseasiassa olin aikonut tehdä korun jokatapauksessa, oli se suorana tehtävänantona tai ei. Ja toinen juttu, minkä olin myös etukäteen päättänyt, oli kierrätysmateriaalien käyttö koru(i)ssa. Näiden pohjalta lähdin sitten miettimään jatkoa.

Jossain välissä kuvisdiplomikurssin alettua veljen kanssa jutellessa tuli puheeksi hänen kesätyönsä paikallisessa ikkunankaihtimia valmistavassa yrityksessä. Innostuin ideasta käyttää kaihtimia koruissa ja meninkin kysymään liikkeestä ylijäämämateriaalia. Ilokseni sain ottaa roskiin menossa olevia kaihtimia niin paljon kuin halusin (jep, niitä todellakin tuli otettua "tarpeeksi" - vieläkin kaihtimia löytyy nurkistani)!

Seuraavaksi aloin ideoimaan korun muotoa ja mallia. Paloittelin kaihtimia kultasepänsaksilla ja porasin reikiä porakoneella. Lisäksi mieleen tuli kaihtimien kuvointi jollain tavoin. Olin tuolloin jostain syystä kovin kiinnostunut erilaisista alkuperäisheimojen tatuoinneista, joten ne valikoituivat koruihin kuvioiksi. Kuvioinnit tein lopulta ProMarker -permanenttitusseilla ja lakkauksen decoupagé -servettilakalla.

Ihan lopuksi otin portfoliota ja näyttelyä varten kuvat koruista ystäväni K:n kaulalla. :) Kiitos kaulan "lainaamisesta" hänelle!

Kuvisdiplomin tekeminen oli haastavaa, sillä aikaa oli rajoitetusti. Ja joskus ideoiden tuleminen saattaa kestää kauan. Nautin silti täysin siemauksin suunnittelusta, tekemisestä ja kuvaamisesta, sillä oli harvinaista herkkua tehdä tätä kaikkea sekä erityisesti itse koruja keskellä lukuvuotta. :) No joo, ei tekoprosessi ihan ruusuilla tanssimista ollut - siihen mahtui verta, hikeä ja kyyneleitäkin. Mutta tyytyväinen olen suoritukseeni!


Seuraavassa osassa tulee portfolio kokonaisuudessaan, ettei tästä postauksesta tule ihan mammuttimaisen pitkä. Mutta nyt kuvia kuvisdiplominäyttelystä, joka pidettiin paikallisessa kirjastossa:


Tuli vallattua vähän isompi seinä näille, hups. :D



Tässä näkyykin portfoliota vähän paremmin. Kuvioin kannen samalla kuviolla mitä käytin yhdessä korussakin.



Ja sitten kollaasikuvat itse koruista (kuvien keskellä oleva sana on siis kyseisen korun nimi). Omaksi suosikikseni muodostui Kitanga, sillä olen erityisen tyytyväinen sen kuviointiin. :)








Sellaista, mitä piditte? Tekikö joku muu kuvataiteen lukiodiplomin?

4 kommenttia:

  1. VAU - Tosi upea sarja! Onneksi olkoon! Ja ihan uskomattoman mielettömän hurja kierrätysidea. Jälleen kerran olen lähes sanaton ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Rusina, mukava kuulla että pidät ideastani! :)

      Poista

Kiitos ja kumarrus kommentista!