lauantai 31. heinäkuuta 2010

Työkaluista & metallilangoista

Sain kysymyksen koskien korvakorukoukku tutoriaaliani. Mistä hankin koukuissa käyttämäni langan sekä muita korunosia, ja millä hinnalla? Aloitinkin heti naputtelemaan tekstiä hopealangan hankinnasta yms., mutta koin, että työkalut ja muut metallilangat pitäisi esitellä ensin. Työkaluja kuitenkin tarvitsee langan työstämistä varten. Huomenna sitten se ns. alkuperäinen postaus. Jos intoa riittää lukea, kannattaa vielä katsastaa Helmetin kattavampi tietolähde, Aloittavan helmeilijän opas.

Huom! Kirjoitan näistä asioista vain sen mitä olen itse vuosien varrella oppinut ja tiedän, lähde on siis pääsääntöisesti Helmetti ja kokemus. Jotkin tiedot ovat kuitenkiin voineet vanhentua, "muuten vain" vääriä tms, joten kriittikkiä ja korjauksia otan mieluusti vastaan. :)


Työkaluja tarpeeseen

Jos vain haluat kokeilla korujen tekemistä, ei varmaan kannatta panostaa heti kalliisiin pihteihin ja muihin työvälineisiin. Alkuun pääsee mainiosti rautakaupan muutaman euron työkaluilla, kuten allekirjoittanut helmiharrastuksen alkuaikoina. Itselleni, kuten varmaan monelle muullekin, tarpeellisimmiksi ovat osoittautuneet seuraavat:  pyörö- ja lattapihdit sekä sivuleikkurit. Villihelmestä saa ihan korukäyttöön tarkoitettuja edullisempia pihtejä, nekin käyvät mainiosti. Ja samalla voi tilata vaikka helmiä. :) (joskin helmiä saa edullisemmin muualta, ks Helmetin Shoppailu -osio)

Kuvassa vasemmalta oikealle: kultasepänsakset (metallilevyn leikkaamiseen), sivuleikkurit ja ketjupihdit. Kaikki Sar-machinesta. Kuvasta puuttuu mainitsemani pyöröpihdit.

Yläasteella 8. luokalla menin tettiin kultasepän liikkeeseen, jolloin sain kokeilla heidän kalliita työkalujaan. Ihatuin ikihyviksi, ja panostin tettijakson jälkeen kunnon työkaluihin ja tilasin Sar-machinesta edellämainitut pyörö- ja ketjupihdit sekä sivuleikkurit. (Lisääkin tarviketta on tullut noiden jälkeen hankittua, kuten yläkuvassa näkyvät kultasepänsakset metallilevyn leikkaamiseen ja alakuvassa kultasepän vasara.) En kyllä vaihtaisi ainakaan pihtejäni ja sivuleikkureita enää pois mistään hinnasta. Niitä tuleekin käytettyä miltei päivittäin, muuhunkin tekemiseen kuin korujen värkkäämiseen. :)

Kultasepän vasara, Sar-machinestä tämäkin. Tällä työstetystä metallipinnasta tulee todella sileä!
Myöhemmin, kun taitoa on karttunut ja jos kiinnostusta riittää, voi alkaa leikkimään kaasupolttimella ja hopeajuotteilla. En nyt kuitenkaan ala kertomaan siitä enempää.. Helmetistä löytyy toki siitäkin reilusti tietoa. :)


Metallilankaa on monenlaista

Jos aiot kokeilla esimerkiksi korviskoukkujen, ns. tavallisten tai kierteisten lenkkien tekoa, suosittelen harjoittelemaan edullisemmalla langalla kuin hopealanka. Itse vääntelin kyseisisä lenkkejä ynnämuita juttuja ekat pari vuotta halvemmista materiaaleista ennenkuin uskalsin tarttua kalliiseen hopeaan.

Harjoituksiin käy hyvin esimerkiksi hopeoitu kuparilanka, tai ihan pelkkä kuparilanka. Hopeoitu kuparilanka on siis kuparilankaa, joka on päällystetty ohuesti hopealla. Tämä lanka on jäykempää mitä pelkkä kuparilanka, joten se on enemmän hopean kaltaista, mikä taas helpottaa myöhemmin kun aletaan käyttää hopeaa.

Rayherin hopeoitua kuparilankaa olen ostanut Porin Pick'n Paysta edullisesti, 1,59€ per paketti. Paketissa oleva lankamäärä riippuu langan paksuudesta, mitä paksumpaa, sitä vähemmän. Rayherilta löytyy eri lankavahvuuksia seuraavasti: 0,4mm, 0,6mm, 0,8mm, 1,0mm ja 1,2mm. Usein näitä Rayherin metallilankoja löytyy useimmista askartelukaupoista. Ko. firmalta löytyy myös kullattua kuparia jos kullan väristä pitää enemmän.

Pelkkää kuparilankaa olen (kuten myös veli noita muita juttuja) ostanut hintaan 7€/per kilo Porin Tiilimäen romuliikkeestä. Siellä on kuutioittain (no joo, ainakin yksi/kaksi kuutiota) erilaisia kuparilankoja. Lisäksi löytyy levyjä ja kupariputkia. Pitää vain olla työntömitta mukana kun hakee materiaalia. Tuolta hankittu lanka voi olla hieman likaista ja patinoitunutta, mutta sen saa helposti puhtaaksi. Tämä käyttämäni lanka on ilmeisesti kuorittu sähköjohdoista, joissa käytettävä kupari on yleensä mahdollisimman puhdasta, sähkönjohtavuuden takia. Toki kuparilankaa saa ihan esimerkiksi nettihelmikaupoista.

Esimerkiksi tässä riipuksessa olen käyttänyt romukaupan kuparilankaa. Lisänä vuorikristalli.


Samoin tässä on romuliikkeen kuparilankaa. Lisänä oransseja ja punaisia aventuriineja. Kuparinen vaahteranlehti on veljen käsiäalaa, levy ostettu myös samaisesta romuliikkeestä.

Toki pelkästä kuparistakin tehdyt korut ovat ainakin omasta mielestäni kauniita. Erityisesti vihreä, sininen ja turkoosi sopii mielestäni lämpimän kuparin kanssa hyvin yhteen. Toinen kaunis metalli on messinki. Messinki on kuparin ja sinkin seos. Messinkiä saa mm. Korupaja&kankurinaitasta, tavallisena ja hehkutettuna. Hehkutettu tarkoittaa, että lanka on kuumennettu hehkuvan kuumaksi. Siten langasta saadaan pehmeämpää kuin hehkuttamaton messinki, ja siten se on helpommin muokattavissa. Kupariakin voi hehkuttaa pehmeämmäksi vaikka itse kaasupolttimella. Siitä lisää joskus myöhemmin.


Tekemäni koru Kankurinaitan hehkutettuun messinkiin.

Käytössä patinoituneen kuparin saa puhtaaksi esimerkiksi ketsupilla. Sivele tai laita koru pieneen astiaan jossa on hiukan ketsuppia, niin että kuparin pintaan levittyy ketsuppia. Anna olla muutamia minuutteja ja huuhtele. Yleensä kupariin jää vielä ketsupin haju, sen saa pois esmes pesemällä kevyesti fairylla.

5 kommenttia:

  1. Uuh, mielenkiintoinen postaus. Kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Vou, ei voi kuin ihailla asiantuntijuuttasi :) Kiitos hyvästä postauksesta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Todella mukavaa kuulla jos tästä kirjoituksesta oli jotain apua. :)

    VastaaPoista

Kiitos ja kumarrus kommentista!