sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Havaintoja

Olen Ikean juonien lisäksi viimeaikoina muutenkin pohdiskellut kaikenlaista kuluttamiseen liittyvää. Yleensä kuulen veljeltäni että pohdin asioita liikaa. :D Myönnän. Tässä joitain havaitsemiani asioita, mitä minun ajattelu- ja toimintatavoissani on about viimeisen vuoden aikana vakiintunut arkipäiväksi:

Ruoka
  • En syö vapaaehtoisesti hampurilais- tai kebabpaikoissa, tai valmisruokia aka eineksiä. Yäk, mitä jalostemössöä.
  • Pyrin välttelemään turhaa muovin käyttöä. Esim. paistamisessa käytän vain puista lastaa, enkä kuumenna tai laita kuumaa ruokaa muoviastiaan. Viimeaikoina esimerkiksi BPA (bisfenoli A)on puhuttanut paljonkin. Nyt haaveilen lasisista säilytysastioista. Pitää ehkä tehdä hankintoja kun seuraavan kerran suuntaan pk-seudulle. ;)
  • Vältän epäilyttävän väristen (=räikeät, epäluonnolliset värit) karkkien syömistä. Ei, en todellakaan laihduttaakseni vaan välttääkseni turhat lisäaineet.

Muutamia käyttämiäni superfoodeja. Kuvasta puuttuu vielä vehnänorasjauhe, pakurikääpä ja lucuma. :)
  •  Raakasuklaa rocks! Myös ns. tavallinen suklaa - luomuna tietty - passaa oikein mainiosti, levy hujahtaa nopeasti parempiin suihin. :) Itseasiassa "tavalliset" suklaat maistuvat mielestäni hiukan pahoilta, kun olen nyt tottunut syömään tummaa suklaata luomuna.
  • Ostan mahdollisuuksien mukaan suurimman osan elintarvikkeista luomuna. Kalliimpaa? Kyllä, mutta parempi omatunto. Ja tieto siitä, että ei saa sisäänsä esim. torjunta-aineiden jäämiä. Ja useimmiten myös paremman makuista, omasta mielestäni. :)
  • Vältän kevyttuotteiden käyttöä. Ensinnäkin ne maistuvat oudoilta/pahoilta (esim. kevytjogurit, hyi) ja toiseksi niissäkin on kaikenlaista ylimääräistä tarpeetonta.
  • En kovin mielelläni syö mitään, missä on natriumglutamaattia (E621). Onneksi muukin perhe on omaksunut tämän ajattelutavan. :)
  • Minua inhottaa tavattomasti koulussa, että perunat, joita syömme, ovat puolalaisia. Kumimaisia, esikeitettyjä sellaisia. Ja perunapeltoja löytyy koulusta parin kilsan säteellä. Viime joulun aikaan taas kanafileet, joita söimme koulussa, olivat brasilialaisia. Lienee turha kertoa, että en olisi niitä syönyt jos olisin tiennyt alkuperän.
  • Vaihdoin koulussa kasvisruokaan vain ja ainoastaan siksi, että se on paremman makuista. Vrt: harmahtavan värinen, teollisen ja natriumglutamaatin makuinen possun suikalekastike vs. värikäs ja maukas kasviskastike. Niinpä. Kotona tehdyt liharuoat ovat taas todella hyviä, kun lisäksi vielä tietää, mistä aineet on hankittu.
Luottotuotteeni kookosöljy. :)

Vaatteet ja ulkonäkö
  • Nykyään minulle on täysin luonnollista, etten osta vaatteita tai kenkiä kuin a) käytettyinä, b) ekologisesti valmistettuina. Tavallisissa vaatekaupoissa ei ole mitään ongelmaa kiertää jonkun muun kanssa, kun en koe halua (päinvastoin) ostaa mitään.
  • Pesen kaikki pyykit pesupähkinöillä. Huuhteluainettakaan ei tarvita näillä pestessä. :) On ihanaa, kun vaatteet tuoksuvat raikkaalle ja puhtaalle, eivätkä hajusteille. 
  • En käytä sinisen värisiä hammastahnoja, sillä olen lukenut sinisen väriaineen olevan karsinogeeni. Pyrin välttelemään hammastahnoissa myös eräitä muita aineita, kuten mm. triklosaania.
  • Kookosöljy on vakiintunut jokapäiväiseen käyttööni. Meikit lähtevät nopeasti ja helposti, ilman tujuja aineita, parabeenejä tms. ja ihon saa kivasti myös kosteutettua.
  • En laita hiuksiani oikeastaan mitenkään, sillä pidän luonnonkiharasta hiuslaadustani. Käydessäni muutama aika sitten parturissa hiuksiin laitettiin lopuksi jotain tököttiä ennenkuin ehdin estää. Tulos: kutiseva päänahka ja päänsärky aineen hajusta = pesulle. Kiitti vaan. Miksei Porin seudulla voi olla ekokampaajia?
Paras kokeilemani ekoshampoo tähän mennessä! Hoitoaineessakaan ei valitettavaa. :)
  • En aio enää värjätä hiuksiani. Tykkään niin kovin tästä omasta väristä, kun sen vihdoinkin sain kasvatettua kokonaan takaisin. :) Ja hiusvärikierteeseen en halua muutenkaan takaisin. Mitä kaikkea tujuja (&allergisoivia) aineita värjätessä imeytyy päänahan läpi kehooni? Tai entä vesistöön? Ja mitä ne aiheuttavat?
  • Käytän vain ja ainoastaan luomushampoita ja -hoitoaineita. Ei kiitos silikoneja tai parabeeneja!
  • Käytössäni on mm. BareMineralsin mineraalimeikkipohja, ekokabuki sen levittämiseen, luomumascara ja luomuluomiväri. Kun jokin kosmetiikkatuote loppuu, ostan sellaisen uutena ekona/luomuna.
Colour Caramelin luomiväri ja mascara, Ecotoolsin mahtava kabuki ja Vihreän Kosmetiikan savinaamio.

    Liikunta
    • Paljajalkakengillä liikkuminen on huippua!

    Vibram FiveFingers - Komodo Sport.



    Yleisesti
    • En ostaisi Ikeasta mitään (varsinkaan tämän jälkeen). Ostan ennemmin kallista ja oikeasti laadukasta, kuin halpaa ja huonolaatuista. Vaikka sitten joutuisi säästämään sen hankinnan eteen.
    • Vihaan, kun yritykset ratsastavat ekoajattelulla. Esim. Mäkkärissä saa lastenateriaan luomumaidon. Ekskusemua? Kaikki muu ateriasta ei ole sinnepäinkään terveellistä, ja sitten on kuitenkin luomumaitoa...? Noh, parempi ainakin lehmille, jos jotain positiivista pitää hakea.
    • Toinen esimerkki on H&M. Jos valmistaa yhden ekologisen malliston, ei se tee merkistä ekoa. Niillä hinnoilla hieman epäilyttää materiaalien alkuperä ja tuotteiden valmistusolot muutenkin. Sitäpaitsi ne vaatteet eivät kestä käytössä parhaimmillaan kuin muutaman viikon (toki poikkeus vahvistaa säännön, hiukan kestävämpiäkin kappaleita löytynee). Mutta miten olisi ennemmin laadukas, mutta kallis, vuosia kestävä ajaton vaate?

      4 kommenttia:

      1. Todella upea teksti! :)

        VastaaPoista
      2. Tuolle parabeenittomalle ja silikonittomalle shampoolle hurraan. Tajusin pitkään vaivanneen ihon kuivuuden ja kutinan johtuvan kaupan ällöhajusteisista shampoista ja hoitoaineista. Lopetin niiden käytön ja siirryin Allergia- ja astmaliiton suosittelemiin kotimaisiin tuotteisiin. Luomua en uskalla käyttää ruoka-aineallergioiden takia. Hiusvärit ja meikitkin olen jättänyt pois. Hiukset pysyvät niin paljon paremmassa kunnossa, kun niihin ei turhaan käytä tököttejä. Meikit taas kuivattavat kasvojen ihoa, joka aiheuttaa näppylöitä. Ja kun aletaan peittämään meikillä näppylöitä ja kuivaa ihoa, on syntynyt ikuinen kierre. Ylipäätään voisin sanoa, että kauneudenhoidossa riittävä veden juonti, pitkät yöunet ja kunnollinen ruokavalio tekevät ihmeitä. Ja positiivinen elämänasenne lyö meikkinä kaikki poskipunat sun muut laudalta. :)

        Superfoodeissa ja ulkomaisissa ekotuotteissa mua on mietityttäneet tuotteen kuljetuksesta aiheutuvat päästöt. Jotenkin vierastan gojimarjoja ym., kun täältä Suomestakin saa mustikkaa ja muita herkkuja. Kotona kasvattaminen ja lähiruoka on jees!

        VastaaPoista
      3. Hei Mustikkainen. Olen todella ylpeä valitsemistasi valinnoista. Sunlaisia nuoria pitäisi olla enemmän meidän Suomenmaassa. Olet miettinyt asiat hyvin tarkkaan.

        Mutta Ikeasta olen eri mieltä: olemme perhe, jolla EI OLE liikoja rahoja. Ostimme työhuoneeseen Ikean kaapin, joka on ollut käytössä tosi hyvä: mahtuu kaikki meidän harrastekamat ja asiakirjat, ja on vielä tosi hyvännäköinen. Ei ollut mikään halpakaan, mutta Suomalaisissa huonekaluliikk. olisimme joutuneet maksamaan vastaavasta puolet enemmän ja paljon tylsemmän näköisestä yhdistelmästä.

        Ikeasta on hankittu myös meidän söpö kodinhoitohuoneen liinavaatekaappi. Avautuu ponnahduspainikkeilla, on yksinkertainen ja kauniskin.

        Ikeasta voi olla montaa mieltä, mutta: siellä myydään ihan hyvänlaatuista ja modernia tavaraa ihmisille, joilla EI OLE VARAA ostaa Suomalaisista huonekaluliikkeistä tavaraa, jotka yl. puolta kalliimpia.
        Joten hieman armoa meille, jotka Sorrumme Ikean houkutuksiin...syystä taikka sitten toisesta. Emme ole nuoria, olemme keski-ikäinen pariskunta...

        VastaaPoista
      4. Laitan sulle heti viestiä, jos nuo meidän ostamat kaapit menevät väitetyn huonolaatuisuuden takia rikki, /tietysti ensimmäiseksi lähtee valitus Ikeaan....

        VastaaPoista

      Kiitos ja kumarrus kommentista!