keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Yrttihaaveilua

Eilen tuli puheeksi isäni kanssa toinen pihamme kukkapenkeistä. Kyseinen pennki ei oikeastaan taida olla enää kukkapenkki, vaan oikea viidakko mitä sekalaisimpia kasveja - rikkakasvipainotteisesti. :D Jo viime kesänä suunniteltiin että raivataan se puhtaaksi ja säästetään vaan muutamat kasvit. Ei sitä pysty edes kitkemään kun on niin täyteen kasvanut. ;)Olen nyt ollut innostunut puhtaasta, lähellä tuotetusta luomuruoasta jo jonkun aikaa. (Viher)Smoothie tulee tehtyä ja juotua oikeastaan joka aamu ja muutenkin tykkään syödä kasviksia sekä käyttää yrttejä. Noh, keksin sitten pyytää isältä lupaa että tuo mainitsemani raivattava kukkapenkki voitaisiin muuttaa yrtti- ja kasvispenkiksi. Ja lupa tuli! :)

Nyt olen aivan innostuneena suunnitellut, mitä kaikkea siihen voisi kasvattaa. Ainakin kaikkia ihania yrttejä, kuten minttua, oreganoa, timjamia, basilikaa, rosmariinia, salviaa, sitruunamelissaa, piparminttuakin.. Sekä syötäviä kasviksia, vaikkapa tammenlehvä- tai romainesalaattia, paprikaa, tomaattia ja papuja, (vesi)krassiakin. Vihanneksista ja juureksista kutkuttaisi parsakaali, kukkakaali ja porkkanaa. Lisäksi mieleni tekisi kokeilla hiukan eksoottisempiakin kasveja, kuten seesamia ja quinoaa. Olen nimittäin tykästynyt palavasti seesaminsiemenpatukoihin, ne ovat niiin hyviä välipalaksi ja herkkuhetkiin. :) Pohdiskelin, että jos seesaminsiemeniä kerran voi idättää, niin miksei myös kasvattaa.

Tietenkin penkin koko on rajallinen eivätkä nämä kaikki millään voi siihen mahtua, harmi kyllä. Aion vielä tehdä vähän kartoitusta noista kasvuolosuhteista, että mikä sopisi juuri tuohon kohtaan pihaamme ja maahan. Siinä on hyvä samalla suorittaa hiukan karsintaa. Mahtavaa on, että saan tulevasta kesätyöpaikastani (luomutila) hankittua ainakin yrttien taimia, ettei tarvitse alkaa kasvattaa kaikkea alusta asti itse. :)

Lisäksi ajattelin kokeilla pähkinöiden istuttamista ruukkuihin. Lueskelin huonekasvit.netin keskusteluja ja kokeiluja eri lajikkeiden kasvatuskokeiluista. Aikeissa olisi kokeilla mantelin, pistaasi- ja saksanpähkinän kasvattelua. Toisaalta myös joitakin hedelmiäkin voisi, esimerkiksi avokado voisi olla kiva..

Tämä kasvi on kylläkin nokkonen, mutta mieleni tekisi kokeilla sen kuivattamista rikkaiden ravintoaineiden vuoksi. :)

Ja aion myö tehdä jotain, mitä kokeilin jo ala-asteella ollessani.. Nyt kun minulla on kaksi kameraa, aion pystyttää toisen jalustan nokkaan "pysyvästi". Kameran eteen laitan jonkun kasvin siemenestä asti itämään ja otan joka päivä samassa kohdassa, samoilla asetuksilla kuvan samasta itävästä taimesta. :) Tulee kiva jatkumo, ja mietin minkälainen kuva mahtaisi tulla jos ne latoisi päällekkäin yhdeksi ja samaksi kuvaksi...

Heh, silloin ala-asteella istuttelin myös chilejä toisen veljeni innoittamana. Istutin eri lajikkeita purkkeihin eri multaseoksilla, ja pidin kirjaa miten taimien kasvunopeudet erosivat ynnä muuta. :D Tuleva biologi tai jotain... ;) Myös tuota samaa kuvausjuttua kokeilin, mutta se jotenkin epäonnistui. Niin ja huomautuksena, en edes pidä chileistä. :D

4 kommenttia:

 1. Ihania ajatuksia kyllä. Itsellä olisi lasitettu parveke käyttötilana ja yrttejä leivontaan haluaisin kovasti. En ole vaan saanut aikaiseksi miettiä toteutusta. Kohta on kiire..
  Viherpeukalokin on onneton :P Ja täytyy varoa ettei kissa käy lannoittamassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin meillä on parikin kukkapenkkiä rivitaloasuntomme takapihalla, mutta ei olla ennenkään oikein saatu aikaiseksi mitään hyötykasveja paljoa kasvattaa, vaikka aina on "pitänyt". Ehkä nyt tänä kesänä saadaan jotain tehtyäkin. :)

   Heh, en itsekään oikein tiedä omasta viherpeukalostani, joten täytyy katsoa mitä saan aikaan... :D Kissat on kyllä vähän hankalia, ainakin meidän pojat kun tuntuu syövän kaiken vihreän mitä on vaan tassujen saatavilla.

   Poista
 2. Me ollaan nyt kahtena kesänä kasvatettu tossa pihalla mm. sitruunamelissaa, minttua, kesäkurpitsaa, tomaattia, basilikaa, persiljaa, oreganoa ja ja ja :D Hyvin on onnistunu kaikkien kasvattaminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli viime kesänä semmoisessa erillisessä ruukussa kasvamassa basilikaa, oreganoa ja timjamia, mutta halajan lisää lajikkeita. :) Kiva kuulla että kasvatus onnistuu näilläkin leveysasteilla! :) Ehkä sitten rohkeasti istuttelen vain kaikenlaisia kasveja ja katson vierestä miten pärjäävät. :D

   Poista

Kiitos ja kumarrus kommentista!