tiistai 11. syyskuuta 2012

Kasvimaa

Kirjoittelin joskus keväällä kasvimaahaaveistani, miten tahtoisin oman kasvimaan takapihallemme. Kauheasti en ole asiasta sen jälkeen maininnut, mutta nyt sain aikaiseksi etsiä ulkoisen kovalevyn uumenista vaihekuvia muokkausoperaatiosta. Olen satavarma, että kuvia on enemmänkin, en vain löydä niitä. :D Mutta eiköhän näilläkin jo alkuun pääse.

Muokkaamattomasta maastakin oli kuva, mutten tosiaan löytänyt sitä. Kuitenkin, kyseessä oli rehottava viidakko, jossa rikkakasvit ja "oikeat" kukat kasvoivat sulassa sovussa, ennemmin kuin siis varsinainen kukkamaa. Niinpä se oli mielestäni hyvä kohde myös kokonsa puolesta kasvimaaksi. Ja isäkin suostui asiaan. :) Nyt niitä kuvia projektin vaiheista (lisäsin muuten joka kuvaan kuvanoton päivämäärän):


Tässä kasvimaata ollaan jo vähän muokattu, otettu talteen muutama kasvi mitä haluttiin säilyttää. Etualalla sekä taaempana näkyy noita isoja kiviä, ne oli vuosien saatossa painuneet kukkamaan reunuksesta syvälle maahan. Ne kaivoin ensin pois.


Seuraavana päivänä maa vähän enemmän myllättynä. Mainitsemieni kivien alla oli tuollaista vaaleaa harsoa. Siihen oli "kivasti" kasvanut kiinni ruohoa sun muita rikkaruohoja isoksi multaköntiksi. Maa oli tiivistä ja sai tehdä töitä kaivuuhommissa.


Maa mylläämisen, rikkakasveista putsaamisen, muovien lisäämisen reunoille jälkeen. Maa-aines oli hiukan savista, joten sekoitettiin tähän myös pari säkkiä uutta turvemultaa. Tämän neuvon sain itseasiassa töistä luomutilalta, siellä kun työskenteli puutarhurikin. :)


Siemenien istuttamisen jja kastelun älkeen laitettiin päälle vielä harso nopeuttamaan kasvua. Koko kasvimaan teko kun tosiaan venähti aika pitkälle, kesäkuun loppupuolelle. Ennen ylppäreitä kun ei hirveästi ollut ylimääräistä aikaa, ja taas töiden alkamisen jälkeen en yksinkertaisesti jaksanut. Seliseli, niinpä. :D


Kasvimaa viime viikolla. Pikkasen se juu rehottaa, muttei ainakaan ole kuollut! Äärioikealla olevat epämääriset, pitkät huitulat on ylikasvaneita retiisejä.. hups. Niiden vierestä löytyy erilaisia salaatteja, myös punaisia. Keskellä oleva vihreä, vehreä kaistale on porkkanoita. Niiden vasemmalla puolella on ensin pienempiä retiisejä, sekä lehtikaalia. Vasemmassa takanurkasta löytyy kaksi ruohosipulipuskaa, persilja, minttu sekä muutama pinaatti. Kaikista kylvämistäni pinaateista meinaan hurjat 4 kappaletta iti. Viherpeukalo tosiaan... :D


Salaatteja. :) Ihania vihersmoothiessa!


Porkkanoita!


Näistä yllätyin eniten, ovat vieläpä ihan kunnon kokoisia ja hyvän makuisia. :) Ainakin jokin siis onnistui. :D

Näiden lisäksi kasvattelin ruukuissa enemmänkin yrttejä, mutten löytänyt niistäkään kuvaa. Mm. salvia, meirami, piparminttu, oregano ja basilika löytyi kukkapurkeista. :)

En malttaisi odottaa, että ensi keväänä pääsee aloittamaan tämän hyötykasvien kasvattamisen paljon aikaisemmin mitä tänä vuonna! :) Nyt kun on jo pikkasen tuntumaa mikä kannattaa ja mikä ei.. Voisi myös vähän paremmin suunnitella kylvöjä ja esikasvattaa siemenistä asti.

Onko joku muu kasvatellut hyötykasveja? :)

2 kommenttia:

  1. Kunpa mäkin saisin jotain tuollaista aikaiseksi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Tässä tosiaan kesti jonkun aikaa ennenkuin saatiin projekti tekemisen asteelle.. :D Ja apuna varsinkin lapiointihommissa oli isä ja veli, en olisi välttämättä yksinäni jaksanut urakkaan ryhtyä. :)

      Poista

Kiitos ja kumarrus kommentista!