torstai 27. syyskuuta 2012

Luonnonkosmetiikkaa kotikonsteinKerroin aiemmassa postauksessa hiukan välivuosisuunnitelmistani. Nyt tuleekin juttua yhdestä toteutuneesta kansalaisopiston kurssista, jonne pääsin varasijalta!

Kurssin nimi oli Luonnonkosmetiikkaa kotikonstein, ja se kesti kaksi päivää (perjantai-illalla pari tuntia ja lauantaipäivä). Kurssilla tehtiin seuraavat kosmetiikkatuotteet: huulivoide(2kpl), kasvovesi ja kuorintajauhe. En oikein tiennyt mitä odottaa, joten suuntasin kurssille avoimin mielin. :)


Kurssimateriaali ja tarpeellisia keittiövälineitä. :)

Kurssi alkoi tosiaan perjantaina, jolloin ilmoittauduimme ja 10 hengen kurssiryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa. Saimme kurssiin liittyvää materiaalia ja kävimme kurssin ohjaajan, Aino Puukan, kanssa läpi sen asioita, kuten mm. mitä tarvikkeita tulisi ottaa mukaan. Saimme myös tuoksutella ja kokeilla erilaisia ohjaajan tekemiä huulivoiteita, joita myös itsekin tulisimme seuraavana päivänä tekemään.

Lauantaina päivällä kurssi jatkui. Ensimmäiseksi laitoimme liedelle hautumaan toisen huulivoiteen perustan, yrttiöljyn, sillä sen hautuminen vie 1-2 tuntia. Tämän yrttiöljyn pohjaksi valittiin mietotuoksuinen safloriöljy ja siihen lisättiin ihanan tuoksuisia kuivattuja ruusun terälehtiä sekä kuivattuja apilan kukkia. Jokainen kurssilainen vahti ja sekoitteli haudetta vuoron perään miten muilta toimilta ehtikään.Safloriöljyä - luomuna tottakai. :)


Öljyn haudutusastia ei saa koskea kuumaan veteen. Kuvassa onkin erään kurssilaisen keksimä näppärä rautalankakehikko kyseisen ongelman ratkaisuun. :)
-----

Yrttiöljyn hautumisen aikana teimme jokainen huulivoiteen oman mielen mukaan. Saamassamme vihkosessa oli monenlaisia ohjeita, joista sai valita ja varioida mieleisensä. Omaan voiteeseeni laitoin mehiläisvahaa, safloriöljyä, hunajaa sekä hippusen kaakaovoita.


Myös mm. oliiviöljyä olisi voinut käyttää. :)


Ainekset piti punnita gramman tarkalla vaa'alla. Mehiläisvahaa pilkottiin saksilla pienemmäksi, kunnes vahaa oli sopiva määrä.Kaikki aineet sekaisin lasipurkkiin ja kuumaan veteen sulamaan.
Lasipurkista sula massa piti kaataa nopeasti aiemmin desinfioituun pikkupurkkiin. Tämän vaiheen jälkeen on vuorossa enää jäähtyminen, sitten huulivoide on valmis käytettäväksi!

----

Oman huulivoiteen jälkeen oli vuorossa kasvoveden valmistus. Siihen tuli koivun lehtiä, sekä lopuksi pari tippaa manteliöjyä ihon pehmitykseen.Kuivatuista koivun lehdistä tuli ihana saunavihdan tuoksu!


Muutama kurssilainen teki oman sekoituksen kasvoveteensä. Tässä hautumassa mm. apilan kukkia. Kun kasvovesi oli hautunut tarpeeksi, se siivilöitiin ja annettiin jäähtyä. Lopuksi pullotus ja aine oli valmista käytettäväksi!

----

Kasvoveden valmistuksen jälkeen alussa hautumaan laitettu yrttiöljy oli ollut liedellä tarpeeksi kauan. Kuivakukat siivilöitiin öljystä pois. Sitten öljyyn punnittiin mehiläisvahaa sopiva määrä. Seuraavaksi öljyä taas kuumennettiin, jotta mehiläisvaha suli. Ja sitten taas nopeasti kuuma massa pikkupurkkeihin, ja niin kaikilla oli valmiina toinen huulivoide. :)

Mehiläisvahan pilkkomista yrittöljyyn.
Ihan lopuksi sekoittelimme vielä kuorinta-ainetta eri aineista. Valikoin sekoitukseeni kaoliinisavea, pellavasiemenrouhetta, mantelijauhetta sekä silputtuja siankärsämön kukkia. :)


Summa summarum: Kurssi oli todella kiva ja antoisa, käteen jäi valtava innostus jatkaa kokeiluja kotona! Se onnistuu muutenkin erityisen helposti, kun useita tarvittavia aineita löytyy kotoa. :) Samoin vähän erikoisempaa kaakaovoita löytyy jo, kun raakasuklaata on tullut tehtyä useaan kertaan ennenkin.

Mietiskelin kurssin jälkeen, ett olisi mahtia, jos joskus järjestettäisiin jatkokurssi tälle.. Erityisesti ihovoiteiden teko kiinnostaisi. :) Mutta toki itse opiskellen ja tietoa etsienkin voi taitoja kehittää.
 

Innostuin kotona vielä tekemään etiketit ja koristelemaan purkkeja. Räpsin kuvat ja väkersin oheiset kollaasit. Niistä näkee myös tuotteiden INCI -listat, eli ainesosat. Paitsi että nyt huomasin, että unohdin kuvata kasvoveden. Hups. :D No mutta, seuraavassa siis kaksi huulivoidetta sekä ihokuorinta:

Melkein kaikki koossa. :DNiin ja nyt kun luonnonmukaisuudesta tuli puhe, taidanpa paljastaa erään asian.. Olen nimittäin kesästä asti kirjoitellut toistakin blogia. Keskittyn siellä mm. luomuun, ekoiluun, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja paleoon. Eli niihin asioihin, jotka ovat yksiä suurimpia kiinnostukseni kohteita tällä hetkellä, mutta joita en tähän blogiin halua liittää. :) Eli ei hätää, kirjoittelu täällä "mustikkablogin" puolella jatkuu nykyiseen malliin, ja toisessa blogissa taas keskityn lähinnä edellä mainittuihin asioihin. Kuten esimerkiksi tämän kirjoituksen laitan sattuneesta syystä myös sinne. Tämä toinen blogini löytyypi osoitteesta http://vihreathelmet.blogspot.fi/. Siellä voipi käydä kurkkaamassa jos kiinnostaa. :)


Onko joku muu kokeillut tehdä itse kosmetiikkaa? Tai on menossa kurssille?

2 kommenttia:

  1. Oletpahan vain näppärä neiti kun jaksat tuollaisia värkkäillä, itselläni menisi hermot kun en muutenkaan tykkää edes ruoanlaitosta :) Koruilujutut sentään menee ilman suurempia hermostumisia, pinna on siis mullakin pikkuhiljaa venynyt, tiedä mihin sitä vielä ryhtyy :) Kiva idea kyllä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :) Minua taas jostain syystä tuppaa kiehtomaan juuri pitkäkestoisemmat projektit. En kyllä yhtäjaksoisesti välttämättä jaksa näpertää hirveän pitkiä aikoja, mutta pienissä pätkissä usein. Parasta on se, kun näkee jonkun isomman projektin valmistuvan pikkuhiljaa. :) Toki silti välillä haluaa saada valmista nopeasti ja helposti. :D

      Poista

Kiitos ja kumarrus kommentista!