tiistai 4. joulukuuta 2012

4. luukku - raakasuklaaTämän päivän luukun aiheena on suklaa - myös allekirjoittaneen suosikkiherkku. ;)

Monet varmasti tietävät, että tumma suklaa on terveellistä. Se on terveellistä siksi, ettei tummaan suklaaseen ole yleensä lisätty ainakaan kovin paljoa sokeria, maitoa tai muuta ylimääräistä - kaakao itsessään on nimittäin superterveellistä. Kuitenkin kaakaon ravinteet tuhoutuvat lähes täysin, kun kaakaopavut kuumennetaan paahtaessa tai suklaan valmistuksessa.

Ratkaisu ravinteiden säilymiseen on suklaan valmistaminen alle +42 celsiusasteen lämpötilassa, jolloin suklaata kutsutaan raakasuklaaksi. Raakasuklaata saa valmiina hyvin Suomestakin luontaistuote- ja ekokaupoista, kuten Life -myymälöistä tai Ruohonjuurista. Kuitenkin hauskinta on valmistaa suklaa itse. Tällöin myös tietää tarkalleen, mitä aineita suklaa sisältää. :)

Raakasuklaa on toki arvokkaampa kuin "tavallinen" suklaa, mutta toisaalta se on hurjasti laadukkaampaa, oikeasti terveellistä ja paremman makuista. Sitäpaitsi sitä ei pysty syömään niin montaa palaa kuin normisuklaata, ja usein jälkimaininkeina tulee mukava "suklaaflow". ;)

Tässä tuleekin ohje perussuklaan tekoon, ja lopussa vielä pari linkkiä erilaisesti maustettuihin suklaisiin!Tarvikkeet:
 • kattila
 • lasi- tai teräskulho
 • raastin
 • puukauha
 • mittalusikka
 • siivilä
Perusraaka-aineita:
 • neitsytkookosöljy (esim. Cocovi)
 • raakakaakaomassa
 • kaakaovoi
 • raakakaakaojauhe
 • hunaja tai muu makeutus
Kaikkia näitä voi hankkia luontaistuote- ja ekokaupoista (Life, Ruohonjuuri, Ekolo..). Myös netistä voi tilata, yksi edullisimmista putiikeista lienee FitnessFirst.

Huomio: Raakasuklaaohjeita on monenlaisia ja ainemäärät sekä itse aineet vaihtelevat. Joihinkin tulee raakakaomassaa, toisiin ei lainkaan. Asialla ei ole hirveästi merkitystä, perusohjeen osaamalla, soveltamalla ja maistelemalla pääsee pitkälle. :)
Aloitetaan! Laita kattila liedelle ja pohjalle vettä. Laita levy miedolle lämmölle. Aseta kulho veteen. Lyhyesti sanottuna suklaa tehdään siis vesihauteessa. :)

Mittaa ensimmäiseksi öljyt (kaakaovoi ja kookosöljy) ja anna sulaa rauhassa. Kaakaovoi sulaa nopeammin raastettuna.

Tässä vasta pelkkä kookosöljy. Kookosöljy on alle +25 asteessa kiinteää, mutta sulaa melko nopeasti lämpötilän ollessa yli tuon arvon.


Seuraavaksi lisätään jauheet siivilän läpi ja sekoitellaan massa tasaiseksi.
Perusmassa on valmis, jonka jälkeen voi lisätä makeutusta ja halutessaan mausteita.

Lopuksi kaada suklaamassa esimerkiksi silikonimuotteihin tai lautaselle ja laita pakastimeen tai jääkappiin jähmettymään. Nauti vaikka hyvän luomuteen kera viltin alle käpertyneenä kynttilän tunnelmallisessa valossa. :)

Tähän suklaaseen lisäsin aprikoosin siemeniä tekstuuria antamaan. Myös muut siemenet ja pähkinät käyvät, sekä vaikka kuivatut hedelmät.


Ja tosiaan internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy hurjasti erilaisia reseptejä ja tarkempaa tietoa. Yksi laajimmista suomalaisista sivuista on varmasti Jaakko Halmetojan ylläpitämä raakasuklaa.fi -sivusto, josta löytyy valtavasti tietoa raakasuklaan terveysvaikutuksista, valmistamisesta ym. Erilaisia reseptejä taas löytyy samaiselta sivulta tai googlettamalla. Myös mm. Kiitos hyvää -blogissa oli hiljattain suklaateemaviikko, joka kannattaa tsekata jos haluaa kokeilla erilaisia makuja. :)

Näin talvella itse tykkään lämmittävistä joulumausteista (kaneli, neilikka, kardemumma, inkivääri...). Jouluisen makuinen raakasuklaa olisi mainio idea ihan lahjaksikin! Kiitos hyvää -blogin Pistols -suklaa olisi mainio tähän tarkoitukseen ja menee itsellänikin ehdottomasti kokeiluun nyt joulun alla. :)

Makoisia suklaahetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ja kumarrus kommentista!